- Doğum başladıktan sonra, en uygun davranış doğuran hayvanı rahatsız etmeden gözlemektir. Doğuma yakın gürültüden kaçınmalıdır. Ani ve sert hareketlerle hayvan ürkütülmemelidir. Yardım için hiç bir zaman acele edilmemelidir. Şayet doğum normal süre sonunda olmazsa müdahele edilir. Doğum devam ettiği sürece hayvan yalnız bir kişinin gözetimine ve bakımına bırakılmalı ve hayvanı rahatsız edecek hareketlerden sakınmalıdır. Hatta gözetleyiciyi doğuran hayvan görmemelidir.
- Doğumun uzayacağı anlaşılınca doğum kanalını muayene etmek gerekir. Bunun için hayvanın başı bir yardımcı tarafından tutulur. Gerekli muayene ve müdahele veteriner hekim tarafından yapılır.
- İhtiyaç hissedildiği anda güç doğumlara olduğu gibi normal doğumlarda da , çekmek suretiyle yardım edilebilir. Bu çekmeler kalça kemiği eksenlerine uygun olarak yapılmalı ve ananın kontraksiyonlarıyla birlikte olmalıdır.
- Muayeneler sırasında yavrunun canlı olduğunu tespite yarayacak belirtiler vardır. Yavrunun dışarı çıkan kısımlarının sıcak olması, yavru ağzına sokulan parmağın emilmesi, anüse sokulan parmağın sıkılması gibi belirtiler yavrunun canlı olduğuna belgedir. Bu bulguların aksine, amnion sıvısında kokma, kılların dökülmesi ve yavrunun yumuşamış olması yavrunun öldüğünü gösterir.
Doğum sırasında yavru zarları gözetlenmelidir. Yavru dışarıda görülmeye başlayınca genellikle bu zarlar yırtılır. Yırtılmadıkları vakalarda keseleri parmakla yırtarak yavrunun solunumunu sağlamak gerekir. Ayrıca çekmeler sırasında yavruya zarar vermemeye dikkat etmek gerekir. Özellikle alt çene kemiğine hiçbir zaman ip takıp çekilmemelidir çünkü çok kolay kırılan bir kemiktir.