Ergin sığırların merkezi sinir sistemini etkileyen, kronik seyirli bir hastalığıdır. İhbarı mecburi hastaklıklar sınıfında yer alır. Hasta sığırların hareketleri anormal olduğu için "Deli Dana Hastalığı (Mad Cow disease)" da denilmektedir.
Hastalık etkeni 'Prion' adı verilen infektif bir proteindir.
Sindirim yoluyla bulaşma en önemli bulaşma şeklidir. Etkeni taşıyan beyin, omurilik gibi organların 1 gr.'ı bile çiğ olarak yedirildiğinde hastalığa neden olur. Sığırdan sığıra veya diğer türlere bulaşma söz konusu değildir. BSE saptanmış anadan doğan buzağılarda BSE görülme sıklığının, BSE saptanmamış anadan doğanlara oranla %9.6'dan daha fazla olduğu saptanmıştır. Sığırdan insana bulaşma BSE'li sığırlara ait sakatat, katkı maddeleri, mamalar, ilaçlar, aşılar, kozmetik ürünlerle meydana gelir. İnsandan insana bulaşma kan ve doku nakli ile şekillenir.
İnkubasyon süresi 2-8 yıldır. Semptomlar en erken 24 aylık sığırlarda başlar. Olguların çoğu 4-6 yaş arasında ortaya çıkar.
Klinik semptomlar hastalığın teşhisinde çok önemlidir. Laboratuvar testleri sadece örneğin alındığı anda infeksiyonun olup olmadığını saptamaktadır. İnkubasyon periyodundaki hayvanlar laboratuvar testleri ile tespit edilemez.
Ülkemiz insan ve hayvan sağlığının korunması amacıyla hastalık görülen ülkelerden çift tırnaklı canlı hayvan, hayvan maddeleri, hayvansal orijinli yem katkı maddeleri ve bu maddeleri ihtiva eden yemlerin ithal edilmesi 25.05.1990 tarihinde yasaklanmıştır.
Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi (OIE)'nce sağlığın korunması amacı ile alınması gereken önlemlere yönelik tavsiyeleri aşağıda belirtilmektedir.
Hastalıktan ari ülkelerde
Hastalığın görüldüğü ülkelerde
Tıbbi Olarak Alınması Gereken Önlemler