Hayvan sağlığı

Babesioz (Piroplazmoz)

Evcil hayvanlarda babesia ailesine (Familya) bağlı protozoonlar tarafından meydana getirilen ateş, anemi, sarılık ve kan işeme ile karakterize bir hastalıktır. Hastalık 6 aylıktan büyüklerde görülür.

Hastalığın etkenleri başlıca Babesia bovis ve Babesia bigemina adında kan parazitleridir.

Bulaşma

Kan emen kenelerle hayvanlara bulaşır. Hasta hayvanlar hastalık kaynağıdır. Yurdumuzda özellikle ilkbahar sonu, yaz ve sonbaharın ilk aylarında görülmektedir. Hastalık daha çok Mayıs-Kasım ayları arasında ortaya çıkar.

Hastalık belirtileri (Semptomlar)

Sığırlarda birden ortaya çıkan yüksek ateşle (41ºC) başlar. İştahsızlık, durgunluk, depresyon, zayıflık, mide hareketlerinde azalma ve süt veriminde düşme gözlenir. Göz kapak içleri ve mukozalar tuğla kırmızısı rengini alır. Bu renk kısa süre içinde soluklaşır ve anemik hal alır. Daha sonra da şiddetli sarılık (ikterus) meydana gelir. İdrar kırmızı renkte ve köpüklüdür. Gebelerde yavru atma görülür. Dışkılamada zorluk görülebilir.

Tedavi (Sağaltım)

Hastalığa yönelik tedavi uygulanır. Tedaviye geç kalınanlarda ölüm oranı (Mortalite) yüksek olabilir.

Korunma

Kenelerle mücadele yapılmalıdır. Kene görülen mevsimlerde 2-3 günde bir bacaklar ve karın altı gibi bölgeler kontrol edilmeli, gerekirse ilaçlanmalıdır.