Hayvan sağlığı

Endometritis

Endometritis döl veriminde azalma, kısırlık, süt veriminde azalma gibi ciddi belirtilere neden olan bir hastalık olup, doğum sonrası periyodun ilerleyen döneminde sürekli hale gelebilir.

Hastalığın oluşumunda:

  • Uterus hasarına neden olan ölü doğum, ikizlik, güç doğum, operasyon sezeryan, yavru zarının dönmesi, rahmin küçülmesinde (Uterus involüsyonu) gecikme
  • Metabolik hastalıklardan Süt humması, Ketozis, 4.midenin sola yer değiştirmesi
  • Çevre hijyeninin kötü olması gibi faktörler rol oynar.

Hastalık belirtileri (Semptomlar)

Klasik sınıflandırmaya göre doğum sonrası 14. güne kadar olan enfeksiyon akut endometritis (vaginal akıntı, uterusta büyüme ve klinik tablo) ve doğum sonrası 14. günden sonra görülen enfeksiyon subakut-kronik endometritis (vaginal akıntının az olması, klnik belirtilerin bulunmaması) olarak sınıflandırılmaktadır.

  • Puerperal metritis: Genellikle doğum sonrası 10 gün içerisinde rahimin bakteriyel enfeksiyonuna bağlı oluşan hastalık tablosudur. Kırmızı-kahverengi renkte ve akışkan rahim akıntısı, yüksek ateşle seyreden bir hastalıktır.
  • Şiddetli vakalarda: Süt veriminde azalma, keyifsizlik, iştahsızlık, yüksek nabız, belirgin sıvı kaybı görülür.
  • Klinik endometritis: Sistemik belirti vermeyen ve doğum sonrası 21 gün içinde veya sonrasında oluşan rahim enfeksiyonudur. İltihaplı veya sümüksü ve irinli (Mukopurulent) rahim akıntısı görülür. Genel durum iyidir.
  • Subklinik endometritis: Rahim iç zarında yangı ve bazı vakalarda irinli vaginal akıntı görülür. Genellikle döl tutmama görülür

Tanı

Doğum sonrası 10 gün içerisinde metritis tanısı koymak nispeten kolaydır. Beden ısısında artış, akıntının varlığı, karakteri ve rahimin eski halini almasının gecikmesi klinik tanı için önemlidir.

Klinik ve subakut metritisin tanısı daha zordur. Kesin tanı için detaylı bir klinik muayenenin yanı sıra laboratuar testlerinin yapılması şarttır.

Tedavi (Sağaltım)

İneklerde endometritis tedavisinin amacı; mevcut bakteriyel enfeksiyonların ve tekrarlanmasının engellenmesidir. Hastalık teşhis edilir edilmez tedaviye başlanmalıdır. Tedavi protokolü doğru bir anti-bakterial ürünü içermelidir.