Pasteurellosis gram (-) bakterilerin oluşturduğu, sığırlarda akut ve subakut seyreden ateşli infeksiyoz karakterde bir hastalıktır. Hastalık her yaştaki sığırlarda görülebilir. Büyük ekonomik zararlara neden olur.
Hastalığın etkeni Pasteurella MNultocida (Pasteurella boviseptica)\'dir.
Sığır pastörellozu genellikle ilk ve sonbahar aylarında bilhassa yüksek rutubet ve gündüz ile gece arasındaki ısı farkının çok fazla olduğu bölgelerde görülür. Uzun ve yorucu yolculuk yapanlarda, fazla rutubetli ve soğuk havalarda, mevsim değişikliklerinde aç ve hastalıklı olanlarda, iyi bakım ve hijyen şartlarında yetiştirilmeyen hayvanlarda pastörelloz çok görülür ve büyük zararlara yol açar.
Pastörelloz genel olarak mikropla bulaşmış su ve gıdaların alınması sonucu sindirim yolu ile bulaşır. Bundan başka solunum yolu, konjonktiva ve derideki yaralardan da mikrop vücuda girer ve hastalık yapabilir.
Hastalık etkenleri çoğu zaman sağlam hayvanların üst solunum yollarında ve yutaklarında yaşarlar. Hayvanlardaki direncin kırılması (Stres faktörleri nedeniyle) bu mikropların üremesine yardım ederek vücudun kolayca hastalanmasını sağlar.
Hastalık 3 farklı şekilde görülebilir:
Klinik tanı: Hastalığın seyri, 6 saat ile bir hafta arasında değişir. Septisemik ve ödemli formlar çok çabuk seyrederek hayvanı 12-36 saatte öldürür. Pektoral form ise 3 gün veya daha fazla devam eder. Hastalıktan pek az hayvan kurtulabilirse de bunlar zayıf ve aynı zamanda portör(Taşıyıcı) olarak kalırlar. Kesin tanı laboratuar muayeneleriyle ortaya konur.
Hastalık tedavisinde antibiyotikler kullanılabilir. Bunun yanında hastaların iyi bakım ve beslenmeleri, her türlü iyi hijiyenik tedbirlerin alınması gereklidir. Hasta hayvanlara immun serum verilmesi yararlı olur.
Hayvanlara koruyucu amaçla aşılamalar yapılmalıdır. Ateş görülür görülmez uygun antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Her türlü yorgunluk, açlık, fena bakım, hijyen ve çevre şartlarından korumak, yolculuğa çıkacak hayvanlara hiperimmun serum tatbik etmek gereklidir.