Boğa Kataloğu: Kubilay Boğamız

İsviçre Alpleri kökenli Montofon ırkı, yüksek rakımlı bölgelerde ve sıcak veya soğuk iklimlere iyi uyum sağlar, diğer kombine hayvanlara karşılaştırıldığında yüksek miktarda süt üretir (laktasyon:7000 lt.) ve bu süt peynir yapımı için ideal yağ/protein (yağ: %4, protein: %3,5) oranına sahiptir.

Dayanıklı ayak-bacak yapısı sayesinde mera hayvancılığına en uygun hayvan ırklarından birisidir. Düzgün meme bağlantısı ve yerleşimi aynı zamanda mastit'e karşı dirençli yapısı sayesinde melezlemede kullanılabilir. Üretken yaşam sağlayan Montofon hayvanlar kötü bakım şartlarında dahi yılda bir yavru verme yeteneğine sahiptir.

Bölgemiz sığırcılığında suni tohumlama faaliyeti yapılmaya başlanmasıyla birlikte çokça melezleme yoluyla çoğaltılan Montofon ırkı sığırlarımız, ilimiz iklimine kısa sürede adapte olmuş, mera hayvancılığında yetiştirilme kolaylığı nedeniyle üreticilerimiz tarafından sahiplenilmiş günümüzde sayısal olarak azalmış olsa da yetiştirilmesine devam edilmektedir.

GENTÜRK Boğa istasyonu tarafından yetiştirilen KUBİLAY Boğa Sperması 2012 Yılından itibaren boğa kataloglarımızda yer almakta, birlik çalışanlarımız Veteriner Hekimlerimiz ve Suni Tohumlama Teknisyenlerimiz tarafından yetiştiricilerimizin talepleri doğrultusunda sığırlarımızda suni tohumlama yoluyla kullanılmaktadır.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”