Yem Bitkileri Yayınımız Dağıtımda

Birliğimiz kuruluş amacı olan hayvan ıslahı konusunda faaliyetlerine devam ederken aynı zamanda üreticilerimize hayvancılık alanında eğitim amaçlı bilgi sağlamak amacıyla yayın faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Bir süt sığırcılığı işletmesinde işletmenin büyüklüğü, yönetim tarzı ve arazi varlığına bağlı olarak giderlerinin %60 dan fazlasını yem giderleri oluşturur. Dolayısıyla işletme karlılığı besleme masrafları ile doğrudan ilişkilidir. İşletmelerin nitelikli kaba yem üretmeleri besleme masraflarının düşürülmesine, hayvanlardan daha fazla verim elde edilmesine, işletme bütçesinin yem fiyatlarındaki olağanüstü dalgalanmalardan etkilenmemesine ve bazı durumlarda da yem bitkisi satarak işletmenin gelirinin daha da artmasına imkân verecektir.

Türkiye de yaygın olarak kullanılan kaba yem kaynakları, tahıl sapları, mısır silajı, yonca kuru otudur. Son birkaç yıl içerisinde kaba yem fiyatlarının önemli ölçüde arttığı dönemler olmuş, hatta ülkemiz saman ithal etmek zorunda kalmıştır.

Üreticilerimizin bu tip olumsuzluklardan zarar görmemesi için yapabilecekleri işlerden ilki arazilerin bir bölümünü kaba yem üretimine ayırmak ve bilinçli bir üretim gerçekleştirmektir. Yalnız yetiştiriciliği yapılacak yem bitkilerinin seçiminde arazi yapısı, toprağın besin maddesi içeriği, sulama durumu vb. gibi temel özellikler dikkate alınmalıdır.

Bu broşürümüzde bir kısmı geleneksel ve yaygın olan kaba yem kaynakları ile alternatif olarak değerlendirilebilecek bazı bitkilerin üretim ve değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”