Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 2024 yılında günlük ortalama 78 Ton soğutulmuş çiğ süt toplamıştır. Birliğimiz 232 süt toplama tankından günlük topladığı soğutulmuş çiğ inek sütünü 5 ana süt toplama merkezinden ulusal pazara sunmaktadır. Soğutulmuş çiğ inek sütü aşağıda ayrıntısı bulunan Günlük Analizler ile en yüksek kalitede standartlaştırılmaktadır.
Her gün öncelikle süt toplama araçlarından alınan numunelere antibiyotik testi yapılır. Araç tanklarında antibiyotik tespit edilmezse ana merkezde süt soğutma tanklarına alınır. Eğer antibiyotik tespit edilirse bireysel üretici numunelerine ayrı ayrı antibiyotik testi yapılır, antibiyotik çıkan üretici tespit edilip süt imha edilir.
Her gün köy süt soğutma tankları ve fabrika süt alım araçlarından alınan numunelere asitlik tayini yapılır. Uygun asitlik derecesinde olan sütler ana merkezde süt soğutma tankına alınır.
Her gün köylerde bulunan süt soğutma tanklarından, süt toplama araçları ve fabrika süt alım araçlarından alınan numunelere yağ, su, yağsız kuru madde, toplam kuru madde, laktoz, yoğunluk ve donma noktası analizi yapılır.
4. Her gün köylerde bulunan süt soğutma tankları ve fabrika süt alım araçlarından alınan numunelere refraktometre ile kuru madde kontrolü için analiz yapılır.
Her gün firmalara gönderilen çiğ sütlere kryoskop ile donma noktası analizi yapılır.
6. Her gün firmalara gönderilen çiğ sütlere gerber yöntemi ile yağ analizi yapılır.
Birliğin süt analiz laboratuvarında günde 400-600 adet arasında süt numune analizi yapılmaktadır.
Yapılan Laboratuvar Kontrolleri ve Süt Evi Denetimleri Sonucunda: Somatik hücre sayısı (ml’de) 250.000’e kadar düşmüştür. (Avrupa Parlamentosu’nun 29 Nisan 2004 tarih ve 853/2004 sayılı Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'ne göre 400.000 altında olmalıdır.)
Antibiyotikli sütlerin takibi yapılarak üreticilerin antibiyotik tedavisi uyguladığı ineklerin sütleri analizler temiz sonucu verdikten sonra alınmaya başlanılır.
Süt asitlik oranının ortam sıcaklık değerlerine bağlı olarak 6,60-6,80 değerleri arasında olması sağlanmıştır.
Süte su katılması ve yağının alınması işlemleri engellenmiştir.
pH değerini nötralize etmek için süte Sodyum Karbonat (Na2Co3) katılması önlenmiştir.
Çiğ sütün donma noktası genellikle -0.530℃ ile -0.550℃ arasındadır. Süt su ile karıştırılırsa seyreltilmiş sütün donma noktası yükselir. Bu durumu tespit edebilmek için Kryoskop cihazı kullanılır ve çiğ sütte eklenmiş suyun önüne geçilir.
Çiğ süt yağ değeri en az 3.50 olmalıdır gerber yöntemi ile yağ analizlerinde sapma olmadan kesin sonuçlar elde edilebilmektedir ve laboratuvarda kullanılan süt analiz cihazının her hafta bu sonuçlara göre kalibresi sağlanmıştır. Birliğimiz Aralık Ayı Ortalama Süt Kalite Değerleri Aşağıdaki Gibi Ölçülmektedir.
YAĞ - 3,93
YAĞSIZ KM - 8,97
YOĞUNLUK - 1,029
SU - 0
PPROTEİN - 3,39