Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin, 15.07.2010-15.07.2011 tarihleri arasında uyguladığı sosyal güvenlik içerikli "Tarım Sektöründe Kayıt Dışı İstihdamın Çözümüne Yenilikçi Yaklaşımlar" adlı Avrupa Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitim ve faaliyetler esnasında, kırsal alanlarda çalışan üretici eşlerinin sosyal güvenlik harcamalarını karşılamakta zorlandıkları görüldü.
Proje kapsamında gerçekleştirilen peynir yapımına yönelik mesleki eğitimlerde, üreticilerimizden ürünlerinin uygun koşullarda ve doğru yöntemlerle pazarlanması yönünde gelen talepler değerlendirildi. Bölgenin ekonomik durumu, piyasa ve pazar koşulları incelenerek, üretici eşlerinin ihtiyaç duydukları ek geliri elde etmelerine katkı sağlayacak çözümler arandı. Sonuç olarak, bölgemizde artan süt üretiminin daha iyi fiyat koşullarında değerlendirilmesini sağlayarak üreticilerimizin karlılığını artırmak ve üretici ürünlerinin değer fiyatına pazarlanmasını sağlamak amacıyla, Amasya DSYB bünyesinde bir şirket kurulmasına ve üreticilerin elde ettikleri ürünler için bir marka oluşturulmasına karar verildi.
Amesia Şirketinin Kurulması
Alınan kararları uygulamak için, üyelerimiz tarafından üretilen tüm ürünlerin satışını Amesia markası ile gerçekleştirmek amacıyla, 08 Mayıs 2011 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne patent başvurusu yapılarak Amesia markasının patenti ve ürünler için yasal üretim izinleri alındı. Bu sayede, başlangıçta süt ve işlenmiş süt ürünleri olmak üzere üreticilerimizin gelecekte pazarlama ihtiyacı duyacağı tüm ürünleri bir marka adı altında toplayarak pazarlama olanağı sağlandı.
Yaşanan gelişmeler sonucunda, Amasya DSYB, 14 Kasım 2011 tarihinde Amesia Gıda, Tarım, Hayvancılık, Nakliye, Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurdu. Amesia, Amasya DSYB bünyesinde kurulan bir "Üretici Birliği Şirketi" ve bu şirketin markası olarak, tüm faaliyetlerini Birlik bünyesinde gerçekleştirmek üzere, çalışmalara başladı.
Amesia şirketi yoluyla, Amasya DSYB üyeleri ve ailelerinin, kendi yörelerinde ve kendi olanakları ile ürettiği doğal ürünleri doğru yöntemlerle pazara sunuldu. Böylece, kırsalda yaşayan aile bütçelerine sağlanan katkının yanında ülkemiz insanlarının kaliteli ve güvenilir yöresel lezzetlere daha kolay erişimi sağlandı.
Başlangıçta, Amasya DSYB üyelerinden toplanan sütün bir kısmından bölgedeki süt işleme şirketlerine fason üretim anlaşması yöntemiyle, kaşar peyniri, beyaz peynir, tereyağ, lor, çökelek, kaymak vb.süt ürünleri yaptırılarak satışı yapıldı.
Amesia Çalışan Kadın Arılar grubunun kurulması
Amasya İli Merzifon, Gümüşhacıköy ve Suluova İlçelerine bağlı köylerin bazılarından üretici kadın temsilciler seçilerek "Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubu oluşturuldu. Grupta yer alan 15 kadına Amasya DSYB bünyesinde oluşturulan atölyede 6 ay boyunca paketleme, ambalajlama, nakış ve logo işleme ile ürün imalatı konularında eğitimler verildi. Üretici kadınlar tarafından hazırlanan yerel ürünler, Amasya DSYB merkezinde grup üyeleri tarafından ambalajlanarak, satışa sunuldu.
Amesia satış noktalarının açılması
Amesia ürünlerini tüketicilere doğrudan ulaştırmak üzere ilk satış noktası Amasya DSYB merkezinde 13 Haziran 2012 tarihinde açıldı. Her geçen gün büyüyerek faaliyetlerine devam ve ürün çeşitlerini artıran Amesia'nın 2.satış noktasının açılışı 21 Haziran 2013 tarihinde Merzifon İlçe merkezinde resmi yetkililerin ve yerel halkın katıldığı bir törenle yapıldı. Merzifon İlçe merkezinde açılan 2. satış noktasına tüketicilerin gösterdiği yoğun ilgi ile birlikte Amesia’nın tanınırlığı daha da arttı. Amesia 3. satış noktası ise 26 Ağustos 2014 tarihinde Merzifon’daki Çanakkale Şehitleri Parkı bölgesinde açılarak faaliyete geçti. 2015 yılında "Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubu tarafından kurulan Kadın Kooperatifi ise kendi olanaklarıyla çalıştırmak üzere Merzifon İlçe merkezinde 15 Kasım 2015 ve 03 Şubat 2017 tarihlerinde olmak üzere 2 satış noktası daha açarak işletmesini üstlendi. Böylece, Merzifon İlçe merkezinde toplam 5 satış noktası Amesia markası altında faaliyet göstermeye başladı.
Amasya DSYB, bünyesinde faaliyet gösteren Amesia Şirketinin 2.satış noktası için kiralayarak 21 Haziran 2013 tarihinden itibaren kullandığı, Merzifon İlçe merkezindeki iş yerini, 15 Mart 2016 tarihinde Merzifon Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale sonucu kendi olanaklarıyla satın aldı. Amasya DSYB merkezinde faaliyet gösteren Amesia-1 Satış Noktası 16 Şubat 2017 tarihinde yenilenerek ve genişletilerek hemen yanında bulunan daha büyük bir yere taşındı. Amesia-1 satış noktası yanında bulunan Amesia ürün depolama ve dağıtım merkezi 3 Haziran 2017 tarihinde Birlik merkezinde daha büyük bir yere taşınarak faaliyetlerin daha sistemli bir şekilde yürütülmesi sağlandı.
Dışa açılım ve tanınırlığın artması
"Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubu, 21-24 Haziran 2012 tarihleri arasında Antalya düzenlenen Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'ndan başlayarak bugüne kadar bir çok etkinliğe katılarak Amesia ürünlerinin tanıtımını yaptı.
Her geçen gün tanınırlığı artan Amesia 2016 yılından itibaren Amasya İli dışında, Ankara ve İstanbul’da faaliyet gösteren firmalardan gelen bayilik talebi üzerine yaptığı anlaşmalarla ürünlerini il dışında pazarlamaya başladı. Satış zincirinin genişletildiği bu adım, bölgemizde üretilen ürünlerin gelecekte ülkemizin diğer illerinde de tanıtım ve satışı için bir başlangıç oldu.
Amesia adına oluşturulan bir web sitesi 12 Temmuz 2012 tarihinde yayın hayatına başlayarak şirketin dışa açılan ilk penceresi oldu. Amesia ürünlerinin internet sitesi üzerinden tanıtımı ile telefon ve e-posta ile verilen siparişlerle, Amesia ürünleri Türkiye’nin her yerine kargo ile gönderilmektedir. 08 Mart 2016 tarihinden itibaren BTA ile kurulan ve gelişerek devam eden ilişkiler neticesinde, Amesia ürünleri Türkiye’nin 9 farklı havalimanında tüketiciye ulaştı.
Eğitim ve Paneller
Ürün satışlarının artması ile birlikte üyelerimizin eşlerinin üretim ve pazarlama faaliyetini daha geniş kitlelere ulaşabilecek şekilde geliştirme ihtiyacı doğdu. Konu ile ilgili olarak yapılan çalışmalar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) ve Alman Kooperatifleri ve Raiffeisen Konfederasyonu (DGRV) Türkiye Temsilciliği'nin işbirliği neticesinde, "Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubunda yer alan kadınlarla Birlik üye eşleri katılımı ile 20 Şubat 2013 tarihinde Merzifon'da "Kırsal Kalkınma ve Kadın Kooperatifleri" konulu bir panel gerçekleştirildi.
Panelde elde edilen olumlu sonuçlarla birlikte, Amasya DSYB üyelerinin eşlerinin, üretim ve pazarlama konusundaki yeterliliklerini artırmak ve elde edilen ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırabilmek amacıyla, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu (DGRV) ile yapılan işbirliği neticesinde, 16-19 Nisan 2013 tarihleri arasında, Merzifon'da kadın üreticilerimize kooperatifçilik, girişimcilik, pazarlama ve tedarik konularında eğitim verildi. Eğitim sonrasında düzenlenen törenle 60 üye üretici eşine sertifikaları verildi. Eğitimlerin ve yapılan iştişarelerin sonucunda, faaliyetlerin bir kooperatif yoluyla yürütülmesinin sistemin işleyişi açısından daha verimli olacağı değerlendirilerek kadın üyelerden oluşan bir kooperatif kurulmasına karar verildi.
Kadınlar kooperatifinin en kısa zamanda ve alt yapısının en doğru şekilde hazırlanarak kurulması amacıyla;
Kadınlar Kooperatifinin kurulması
Gerçekleştirilen tüm bu eğitim, toplantı ve paneller sonucunda, “Amesia Çalışan Kadın Arılar” grubu tarafından hazırlanan yerel ürünlerin satışı ile başlayan faaliyetleri;
"Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubunda yer alan yedi üye üretici eşi, "Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Ana Sözleşmesi" kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda 15 Mayıs 2015 tarihinde Merzifon Noterliği'nde gerekli evrakları imzalayarak "Amesia Çalışan Arılar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi" ni kurdu.
"Amesia Çalışan Kadın Arılar" Grubunda yer alan yedi üye üretici eşi tarafından 15 Mayıs 2015 tarihinde kurulan "Amesia Çalışan Arılar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi", 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında düzenlenen bir tören ile, gerçekleştirdikleri faaliyetler için ödül aldı.
Etkinliklere katılım
"Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubu kurulduğu tarihten itibaren sırasıyla aşağıdaki etkinliklere katılarak, Amesia markasının ve ürünlerinin tanıtımını yaptı. Bu etkinlikler süresince, kendilerine tahsis edilen stantlarda, Amasya DSYB üyelerinin sütlerinden imal edilen kaşar peyniri, tereyağı, lor peyniri, yerel çökelek ve diğer süt ürünlerinin, bölgenin orman köylerinden topladıkları alıç, kuşburnu, kızılcık ve diğer yabani meyvalar ile pancar, dut, elma, vb. doğal ürünlerden yaptıkları marmelat, pekmez, reçel vb. ürünlerin satışını yaptı.
Amesia’yı ziyaret edenler
15 Ekim 2012 tarihinden itibaren, Amasya İli, yurtiçi ve Kıbrıs’tan olmak üzere bir çok üretici ve heyet Amesia şirketi ile “Amesia Çalışan Kadın Arılar” grubunun faaliyetlerini ve gelişmeleri yerinde incelemek, grup üyeleriyle tanışmak ve işbirliği geliştirerek benzer uygulamaları kendi bölgelerinde hayata geçirmek amacıyla, Amasya DSYB bölgesine ziyaretler gerçekleştirdi.
Amasya DSYB üyesi üretici eşlerinin gönüllü katılımıyla oluşturulan ve faaliyetlerine devam eden "Amesia Çalışan Kadın Arılar" grubunun elde ettiği sağlıklı el yapımı ürünlerin Amesia markası ile pazarlanması, bölgemizde, sadece üreticilerin memnuniyetini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda bölge insanının tüketim ihtiyaç ve taleplerini karşılama konusunda yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Üretici kadınların bu çabası ve üretime katkısı ülkemiz açısından da bir örnek oluşturacak niteliktedir.
Kırsalda refahın artırılmasının ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi ancak;
uygulamalarla mümkün olabilecektir.
Temel amacımız kırsaldaki insanların yaşam kalitesini artırmaktır. Gönüllülük esasına dayalı olarak yaptığımız çalışmalarımızla, ülkemiz tarımının geleceği açısından, yetiştiricilerimizin rekabet gücünü artırarak, dünyada tarım ve hayvancılıkta gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir hale gelmeye katkı sağlamayı hedefliyoruz.