Amasya DSYB Suni Tohumlama Çalışmaları

Amasya DSYB olarak ilimiz genelinde birliğimizin ana çalışma konularından biri olan hayvan ıslahının gelişmesine katkı sağlamak amacıyla yürütmekte olduğumuz Suni Tohumlama uygulamalarına başarıyla devam etmektedir.

Bölgemizde ki üreticilerin suni tohumlama uygulamaları ve sağladığı faydalar konusunda bilinçlendirilmesinin yanı sıra üreticilerimizin işletmelerinde mevcut olan yerli/melez ineklerinden suni tohumlama uygulaması sonucu elde edilen buzağılarını küpeleyerek üreticilerimizin devlet teşvik ve desteklerinden en yüksek oranda yararlanmalarına imkân sağlamaktayız.

Suni Tohumlama Uygulamasının Faydaları;

1)Kalıtsal yapısı üstün erkek damızlıktan , tabii çiftleşmeye göre daha geniş ölçüde yaralanılır. Örneğin, tabii tohumlamada bir boğa yılda 60-100 inek tohumlayabilirken , aynı boğanın spermasıyla yılda 6-10 Bin inek Suni tohumlanabilir.

2)Donmuş spermanın taşınması, çözülüp uygulanması pratiktir. Bugün pahalı damızlık alma yerine, onun spermasını ucuza elde edebiliriz.

3)Damızlık boğayı almak, beslemek, aşım sırasında kontrolü zordur.

4)Suni tohumlama dölerme hastalıklarının yayılmasını önler. Sürüdeki bir dölerme hastalığı boğa aracılığı ile diğer ineklere bulaşabilir.

5)Erkek damızlıkların (Progeny Testing ) gerçek denenmesi için gerekli dişi yavru sayısı tabii çiftleşmeye göre çok daha kısa sürede elde edilebilir.

6)Suni tohumlamada ineklerin ne zaman kızgınlık gösterdikleri ve ne zaman gebe kaldıkları kontrolü ve denetimi kolay olur.

7)Suni tohumlama sürüde homojeniteyi kısa sürede sağlar.

Amacımız, ilimiz sınırlarında bulunan tüm köylerde, gerek etçi gerek sütçü ırkı hayvan ırklarının artırılması ile bölgemiz hayvancılığının gücümüz ölçüsünde geliştirilmesi, yetiştiricilerimizin ekonomik refaha ulaşması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesidir.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”