İşletmelerimizde Tırnak Bakım Çalışmaları

Amasya DSYB olarak bölgemizdeki üye işletmelerimizde bulunan büyükbaş hayvanların, 6 aylık periyodik tırnak bakımlarının yapılmasını sağlamak amacıyla, tırnak kesimi konusunda uzman bir ekip ile anlaşma yapılmış ve talep eden üreticilerimizin işletmelerinde birliğimize ait taşınabilir tırnak kesim travayı kullandırılarak tırnak kesimlerine devam edilmektedir.

Tırnakların şekli ve durumu, sığırların uzun ömürlü olmalarını ve ağırlıklarını sağlıklı olarak taşımaları açısından önem teşkil etmektedir. Ayak ve tırnak problemleri genetik (kalıtsal) ve çevresel (dış etkilerle oluşan) birçok etmenin ayrı ayrı veya birlikte etkisi ile ortaya çıkabilmektedir.

Ayak ve tırnak problemlerinin önlenebilmesi için; en fazla 6 ayda bir, senede 2 kere tırnak bakımı uzman kişilerce yapılmalı, hayvanların ihtiyaçlarına göre belirlenen rasyonlarla besleme yapılmalı, hayvanların barındırıldığı zeminlerin kuru ve yumuşak olması sağlanmalı, işletmedeki hayvanlar sık sık gözlemlenerek olası olumsuzlukların erken tespitinin ve tedavisinin yapılması sağlanmalı, tırnak hastalıklarına karşı koruyucu önlem olarak ayak banyosu ile dezenfeksiyon uygulaması yapılmalıdır.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”