Göynücek Etçil Melezleme Projemiz Devam Ediyor

Amasya DSYB olarak ilimiz ıslah çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla her yıl düzenli bir şekilde bütçe oluşturularak gerçekleştirmekte olduğumuz ve bu yılda Göynücek ilçemizde yürütülmekte olan Suni Tohumlama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması adlı projemiz başarıyla devam etmektedir.

2021 yılı projemiz için seçilen ilçemiz Göynücek ve ilçeye bağlı 38 köyümüzdür. 11 Ocak – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında GenTürk boğalarına ait spermalardan gerçekleştirilen suni tohumlama uygulamasında yol dahil ücretlendirilmesi 50 TL olup ithal spermalarda da bir o kadar indirim yapılmaktadır.

Amacımız, Göynücek ilçesi sınırlarında bulunan köylerde, yetiştirilen ineklerin kültür ırkı boğa spermalarıyla gebe bırakılmasıyla, buzağılardan sağlanan gelirin artırılması ve daha nitelikli damızlık hayvanlarının elde edilmesidir.

Gerçekleştirilecek Proje ile Elde Edilecek Sonuçlar;

Bölgedeki yetiştiriciler suni tohumlama uygulamaları ve sağladığı faydalar konusunda bilinçlendirilmesi,

Yetiştiricilerimizin işletmelerinde mevcut olan yerli/melez ineklerinden suni tohumlama uygulaması sonucu elde edilen buzağıların küpelenerek kimliklendirilmesiyle üreticilerimizin devlet teşvik ve desteklerinden yararlanmalarına imkân sağlamak,

Suni tohumlama yoluyla besi kabiliyeti daha yüksek erkek buzağıların elde edilmesiyle pazar fiyatının artırılması, dişi buzağılarda ise süt verimi yüksek damızlık hayvanlarının elde edilmesi,

Doğal tohumlama yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasının önlenmesi,

Yetiştiricilerimizin ekonomik refaha ulaşması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesidir.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”