2021 Yılı Etçil Melezleme Projemiz Devam Ediyor

Birliğimiz ilimiz ıslah çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla her yıl seçilen bir ilçemizde proje bütçesi oluşturularak Etçil melezleme suni tohumlama projesi başarıyla yürütülmektedir.

2021 yılı uyguladığımız proje için seçilen ilçemiz Göynücek ve ilçeye bağlı 38 köyümüzdür. 11 Ocak – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında GenTürk boğalarımızdan yapılan suni tohumlama uygulamalarının yol dahil ücretlendirilmesi 50 TL olup ithal spermlerde de bir o kadar indirim yapılarak birliğimiz bünyesinde görev yapan Veteriner Hekimlerimiz ve Suni Tohumlama Teknisyenlerimiz tarafından çalışmalara devam edilmektedir.

Ayrıca Göynücek ilçesi sınırlarında bulunan tüm köylerde, yetiştirilen ineklerin kültür ırkı boğaların spermalarıyla gebe bırakılmasına destek verilmesi, buzağılardan sağlanan gelirin artırılması ve daha nitelikli damızlık hayvanlarının elde edilmesi amaçlanmıştır.

E-ıslah üzerinden alınan verilere göre Göynücek ilçemizde 38 köy, 4 merkez (mahalle) ‘de 1311 kayıtlı işletme, toplamda 17.845 sığır olmak üzere, 7.514 inek, 3.680 düve, 43 adet soy kütüğüne kayıtlı işletme bulunmaktadır.

Gerçekleştirilecek Proje ile Elde Edilecek Sonuçlar;

Bölgedeki yetiştiriciler suni tohumlama uygulamaları ve sağladığı faydalar konusunda eğitilerek bilinçlendirilecektir.

Yetiştiricilerin mevcut yerli ve melez ineklerinden melezleme yoluyla elde edilen buzağıların küpelenerek numaralanması, sahiplerinin devletin teşvik ve desteklerinden yararlanmalarına imkân sağlayacaktır.

Suni tohumlama sonucu elde edilen erkek buzağıların besi kabiliyeti daha yüksek olacağı için pazar değeri fiyatı daha fazla olacak, dişi buzağılardan ise daha fazla süt elde edilebilecek damızlık hayvanlarımızın elde edilmesini sağlayacaktır.

Bölgede doğal tohumlama yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasının önlenmesine katkı sağlanacaktır.

Yetiştiricilerin ekonomik gelirlerinin artırılması yaşam koşullarının iyileştirilmesine ve yeni yatırımlarına katkılar sağlayacaktır.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”