Amasya DSYB: Buzağı Bakımı ve Besleme

Sığırlarda sürünün devamlılığı ve işletmenin ekonomik sürdürülebilirliği her ineğin yılda yaklaşık bir buzağı vermesine ve doğan buzağıların sağlıklı olarak büyütülüp üretim sürecine dahil edilmelerine bağlıdır.

Buzağılara uygulanan bakım ve besleme dişi buzağılarda ileri yaş süt ve döl verimini, erkek buzağılar da ise besi performansını etkilemektedir.

Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve içerisinde bağışıklık maddeleri ihtiva eden kolostrum; buzağıya doğumu izleyen ilk saat içerisinde 1,5 – 2 litre içirilmelidir. Bu miktar 12 saat içerisinde 4 – 4,5 litreye tamamlanmalıdır.

Buzağının ince bağırsağından bağışıklık maddelerinin geçişi, doğumu izleyen ilk 3 saat içinde %30, 12 saat içinde %50 azalmaktadır.

Buzağıya sütün, sabah ve akşam 2 öğünde verilmesi önerilmekte olup her 10 – 12 kg canlı ağırlık için 1 L süt verilmelidir.

Buzağıya süt ile birlikte dördüncü günden itibaren buzağı başlangıç yemi ve su serbest olarak verilmeye başlanmalıdır.

Süt içme döneminde yaklaşık 200 kg civarında süt içirilen ve 55-60 günlük yaşta sütten kesilen buzağılar bu süre içerisinde 50-60 kg kadar buzağı başlangıç yemi tüketmekte olup bu rakam günlük olarak 800 grama tekabül etmektedir.

Buzağılara üçüncü haftanın sonundan itibaren, iyi kaliteli kaba yem verilmesi uygun olur.

Buzağıların yaşı, canlı ağırlığı, canlı ağırlık artışı, günlük toplam sıvı ve katı yem tüketimi göz önüne alınarak; iki gün üst üste 600-750 gram kadar buzağı başlangıç yemi tüketebildiklerinde sütten kesilebilirler. Bu buzağı başlangıç yemi tüketim düzeyine yaklaşık 1,5 aylık süt içme döneminde 150-160 kg süt verilerek de ulaşmak mümkündür.

Buzağıların barındırıldığı ortam temiz, kuru ve havadar olmalıdır. Buzağı bölmesi zemininde kullanılacak malzeme olarak sap uygun bir malzemedir.

Bir işletmede ihtiyaç duyulacak bireysel bölme veya kulübe ihtiyacı o işletmedeki inek sayısı, doğum oranı, bir yıldaki doğumların kaç aya toplandığı ve süt içirme süresi ile ilişkilidir.

50 başlıklı bir işletmede doğum oranın %90 olduğu, doğumların 6 ay içerisinde tamamlanacağı ve buzağılara 2 ay süt içirileceği düşünülürse:

(50 x 0,90 x 2) /6 = 15 adet buzağı kulübesine ihtiyaç olacaktır. Doğumlar 12 ay içerisinde tamamlanacak ise 8 adet kulübeye ihtiyaç duyulur.

Unutulmamalıdır ki buzağı işletmenin yıllık gelirinin önemli bir bölümü sürünün ise geleceğidir.

“Geleceğin İçin Üret Türkiye…”