Amasya DSYB TMR Pilot Ön Çalışmamız Tamamlandı

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü desteği ile yürütülen projemizde ön çalışmalar tamamlanmıştır. Projede; (Toplam Karma Yem) TMR oluşturmak, mevcut yem maddelerinin analizleri yapılarak rasyonel TMR hazırlamak, hayvanların ihtiyaçları belirlenerek gereksinimlerini tam karşılamak, bakıcı kaynaklı eksiklikleri ortadan kaldırmak, yem ile ilgili işçilik ve alet ekipmandan tasarruf etmek başlıca hedefler arasındadır. Ayrıca oluşturulan TMR paket yapılarak dayanıklılığı ölçülecek uzak bölgelere uzun süreli yem sevkiyatı yapılmasının yolları araştırılacaktır.

Proje 2020 yılı Ekim ayında başlatılmış olup bugüne kadar;

İşletmelerimizde mevcut yem maddelerinden 40 yem numunesi alınarak bunlardan Kuru Madde (KM), Ham Protein (HP), Ham Selüloz (HS), NDF, ADF, Silaj Asitleri (SA) analizleri yapılmış,

Projeye katılacak işletmelerde mevcut 100 sağmal inekten kan numunesi alınarak Biyokimyasal analizler yapılmış, bu hayvanların süt ölçümleri yapılmış ve ihtiyaçları belirlenmiş,

İşletmelerimizde kendi yemini yediren yetiştiriciler için Rasyonlar hazırlanmış,

Birliğimiz Silaj Paketleme Tesisinde örnek TMR oluşturularak paketleme yapılmış ve bu paketlerden 0., 3., 7., 14., 21. Ve 28. Günler numuneler alınarak KM, HP, HS, NDF, ADF, SA, Toplam bakteri, Salmonella, E. Coli, Clostridium perfiringens, Listeria monositogenes, Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin analizleri yapılmıştır.

Oluşturulan TMR paket örnek işletmede yedirme denemesi uygulanmış ve hayvanlarda herhangi bir olumsuz durum gözlenmemiştir.

Yapılan bu çalışmalar sonucunda Amasya Bölgesinde yetiştirilen kaba yemlerin oldukça kaliteli olduğu, bölgede yetiştirilen tane yemler ve bölge fabrikalarından temin edilen protein kaynaklarının rahatlıkla hayvanların gereksinimlerini karşılayabileceği görülmüştür. Ayrıca oluşturulan örnek TMR paketlerinin en az 30 gün süre ile herhangi bir bakteri veya küf oluşmadan korunabildiği, günlük sevkiyatın oluşturacağı nakliye ve işçilik maliyetlerini ortadan kaldırabileceği görülmüştür.

2021 yılında Proje kapsamında yakın bölgedeki işletmelerin faydalanabilmesi için dökme TMR hazırlanarak günlük sevkiyatı yapılacaktır.

Projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması durumunda TMR uygulaması rutin olarak devam ettirilecek, bölge üreticilerinin hizmetine sunulacaktır. Ayrıca Proje başarılı olması durumunda Ülkemiz hayvancılığına örnek uygulama olarak tavsiye edilecektir.

“Geleceğin İçin Üret Türkiye…”