Amasya DSYB TMR Yem Pilot Çalışmaları

Amasya DSYB olarak Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortak olarak gerçekleştirmekte olduğumuz proje kapsamında TMR (tam yem) uygulamalarına birliğimizin Tarım Makine Parkı’nda başlanıldı.

Toplamda 4280 kg hazırlanan TMR, 500 kg halinde 8 adet paketlenmiştir. TMR’ler paketlenme tarihinden itibaren 3, 7, 14, 21 ve 28’inci günlerinde her bir paketten bakteri ve küf yönünden numune alınarak kontrol edilecek ve dayanma süresi tespit edilecektir. Bunların yanı sıra oluşturulan TMR protein, enerji, NDF ve ADF yönünden kontrol edilerek besin madde analizleri yapılacaktır.

Projenin amacı üreticinin elindeki mevcut hammadde ile hayvan beslemenin ekonomik hale getirilmesi, kesif yemdeki fahiş fiyatın önüne geçilmesi, işletmelerdeki bakıcı hatalarının önlenmesi, iş gücünün azaltılması, rasyonel beslenme yapan işletme sayısının artırılması ve kaba yem ağırlıklı beslenmenin gerekliliğini göstermektir.

TMR sistemi dünyada başarıyla uygulanmaktadır. Bu çalışma ile TMR’nin ülkemizde de uygulanabilir bir sistem olduğunun gösterilmesi sağlanacaktır. Hayvancılığın karlı ve verimli olabilmesi için bu tür uygulamaların yaygınlaşması gerekmektedir.

Çalışma kapsamında işletmedeki hayvanların verimleri kontrol edilmiş(verimleri ve süt ölçümleri), kan analizleri yapılmış ve bu analizler sonuncunda hayvanların ihtiyaçları belirlenerek günlük 25 litre süt verebilir özellikte rasyon oluşturulmuştur.

Rasyonun her aşamasında hammadde ve oluşan rasyon dahil bütün yemlerin besin madde analizleri yapılmıştır. Bu sayede ezbere beslemeden ziyade gerçek bilinen değerler ile hayvan besleme yapılacaktır. TMR kullanan işletmelerde geçiş süreci takip edilerek verimleri kontrol edilecektir.

Hayvanların doğru beslenme sonucunda döl verimiyle ilgili değerlerde ve hayvan sağlığında olumlu gelişmeler olması beklenmektedir.

Projenin tüm aşamalarında Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte hareket edilmiştir. Laboratuvar analizleri, işletme kontrolleri, rasyon hazırlığı ve uygulanması aşamaları Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün uzman kadrosu tarafından yerinde kontrol edilerek, önümüzdeki bir yıl süre içerisinde datalandırılacak olup, sonuçlar çiftçilerimize ve bilimsel camiaya yayınlanarak hizmete sunulacaktır.

Günlük 25 litre süt verimi olan bir inek için oluşturulan günlük rasyon:

Mısır Silajı 20 kg

Buğday Samanı 3,5 kg

Yonca Kuru Otu 3 kg

Mısır Sapı 3 kg

Kesif Yem 5,5 kg (19 HP, 2700 ME)

ATK 1 kg

Gerçekleştirmekte olduğumuz proje ile ülkemiz hayvancılığına besleme alanında yeni bir bakış açısı kazandırılması ve uygun maliyetlerle hayvan beslemenin gerçekleştirilmesi temennimizdir.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”