Amasya DSYB TMR Pilot Uygulama Çalışmaları

Amasya DSYB olarak Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortağı olarak katılım sağladığımız “Amasya Bölgesindeki Süt Sığırı İşletmelerinde TMR Pilot Uygulama Çalışması” adlı 1 yıl sürecek olan proje için çalışmalarımıza başlandı.

Bu projenin amacı Amasya bölgesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerde TMR oluşturarak, mevcut durumda işletmelerde kullanılan yemler hazır kalıp besin değerleri ve hazır kalıp rasyon çalışmalarına göre besleme yapılmasıdır. Yapılacak olan bu çalışma ile işletmenin envanterinde bulunan bütün kaba ve kesif yemler besin maddeleri yönünden analiz edilecek, hayvanların verim düzeyleri incelenecek, hayvanların ihtiyaçlarına göre işletme bazlı TMR oluşturulacaktır.

Bu sayede işletmelerde ezbere besleme yöntemi yerine verim düzeyleri bilinen hayvanlar, analizleri yapılmış yemlerle hesaplanan rasyonla optimum düzeyde beslenmiş olacaklardır. Bu sayede yem nedenli verim kayıplarının ya da gereksiz fazla beslemenin önüne geçilerek rasyonel besleme uygulanacaktır.

Amasya DSYB olarak amacımız süt sığırcılığı yapan üye işletmelerimiz için işletme büyüklüğüne göre standardize edilmiş bir merkezi TMR rasyon sisteminin oluşturulması ve işletmelerin yem girdilerinin azaltılarak beslenme kaynaklı zararlarının azaltılmasıdır. Bu amaçla birliğimize üye süt sığırı yetiştiriciliği yapan farklı büyüklükteki 15 ayrı işletmede pilot çalışmalar yapılacaktır.

Özellikle süt sığırı yetiştiren küçük işletmelerde besleme kaynaklı sorunların yaşandığı bilinmektedir. Bu sorunların aşılması işletme büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ekonomik güce bağımlı olması ve girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sınırlı olmaktadır. Bu nedenle de belirli büyüklüğün altında kalan küçük ve orta ölçekli süt işletmeleri işletme bünyesinde elde edilen sınırlı kaba yem kaynakları ve maliyet gözetilerek alınan kesif yemlere göre besleme programı uygulamak zorunda kalmaktadır. Bu durumda da gereksinim hesabı göze ardı edilmesi nedeniyle gerek süt üretiminde gerek döl veriminde büyük kayıplar yaşanmaktadır.

Proje kapsamına alınan işletmelerde döl verimi kayıtları (tohumlama tarihleri, başarılı gebelik başına tohumlama sayısı, servis periyodu, buzağılama aralığı) ve süt verimi kayıtları (günlük süt verimi, 305 günlük laktasyon süt verimi, laktasyon süresi) verim takipleri yapılacaktır.

Elde edilen veriler ışığında döl ve süt verimi parametreleri ile grup gereksinimleri, gereksinim karşılama oranları ve TMR rasyon etkinliği tespit edilecektir. Proje ile belli ticari büyüklüğe erişememiş işletmelerin tek merkezden yönetilen büyük işletme ve gruplama mantığı ile karlılık oranlarının artırılması hedeflenmektedir.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”