Islah Çalışmaları; Limousin Irkı

21. yüzyılda Limousin, Charolais'ten sonra Fransa'da en çok yetiştirilen ikinci sığır ırkıdır. DNA çalışmaları, Limuzin sığırları ile diğer güneybatı Avrupa ırkları arasındaki yakın genetik ilişkileri tespit etmiştir. Bir çalışma, Limousin ve Charolais sığır ırkları arasında olası bir ortak köken veya yeni gen akışı olduğunu bildirmiştir. Diğer bazı çalışmalar ise Limousin, Gasconne, Aubrac, Bazadais, Salers ve Blonde d'Aquitaine sığırları arasında daha yakın bir genetik ilişki olduğunu göstermiştir.

Fransız Limuzin sürüsünün büyüklüğü, son 15 yılda %50'lik bir artışla keskin bir şekilde artmıştır. Bugün, Charolais'in arkasında ve Blonde d'Aquitaine'in önünde ikinci en çok sayıda yetiştirilen etçi Fransız sığır ırkıdır.

Üç İngiliz (Red Poll, Hereford, Angus) ve diğer beş kıta Avrupası (Braunvieh, Pinzgauer, Gelbvieh, Simmental, Charolais) sığır ırklarına ilişkin uzun vadede yapılan çalışmalar da Limousin sığırlarının canlı ağırlık artışının en yavaş olmasına karşın, yediği yemi satılabilir ete dönüştürmede en verimli ve en hızlı ırk olduğu bildirilmiştir. Bunun nedeni, canlı ağırlığın yüzdesel oranı olarak ifade edilen satılabilir et veriminin Limuzinlerde diğer sığır ırklarının çoğundan önemli ölçüde daha yüksek olmasıdır. Satılabilir et verimi, üç İngiliz sığır ırkı için canlı ağırlığın ortalama %34,9'u, diğer beş kıta Avrupası ırkı için %40,4 ve Limuzinler için % 46 olarak bildirilmektedir. Limuzinler için canlı ağırlık artışı ortalama 1,27 kg / gün olarak ölçülmektedir.

Limuzin ırkının farklı ortamlara uyum sağlama yeteneği, ırkın Fransa dışındaki mevcut başarısına büyük katkıda bulunmuştur. Dünyanın 70’e yakın ülkesine ihraç edilen Limuzin boğaları ve spermleri artık yerel olarak yetiştirilmiş Limuzinleri iyileştirmek için ithal edilmektedir. Bugün, ırk dünya çapında kuzeyde Finlandiya'dan güneyde Güney Afrika'ya kadar tüm enlemlerde yetiştirilmektedir. Bu ülkelerin çoğunda Limuzin yetiştiricileri dernekleri kurulmuş ve bu dernekler Uluslararası Limuzin Konseyi (ILC) üyesidir.

Önemli özellikleri aşağıda özetlenen Limuzin Irkı birliğimiz tarafından Amasya ilinde gerçekleştirilen Etçi Melez Buzağıların Elde Edilmesi Projelerinde kullanılmak üzere 2017 yılından itibaren Boğa Kataloglarımızda yer almaktadır.

YEM VERİMLİLİĞİ

PAZARLANABİLİR ET VERİMİ

BUZAĞILAMA KOLAYLIĞI

DOĞURGANLIĞI VE ANNELERİN UZUN ÖMÜRLÜLÜĞÜ

MELEZLEMEDE Kİ KATMA DEĞER