Amasya DSYB: Normande Irkı

Birliğimizin 2020 yılı için hazırlamış olduğumuz Boğa Kataloğunda yer alan Normande ırkı boğa spermalarımız, üye işletmelerimizde bulunan sığırlarımızın hem et hem de süt yönünde verimlerinin arttırılması için il ve ilçelerimizde görev yapan suni tohumlama çalışanlarımız tarafından üreticilerimizin talebi doğrultusunda uygulamalarımıza devam edilmektedir.

Fransa’da en çok yetiştirilen 3. ırk olan Normande sığırları ismini Normandiya bölgesinden almıştır. Elde edilen sütlerinden coğrafi işaretli peynirler üretilmektedir. Sütte yüksek protein olması nedeniyle çok tercih edilmektedir. Aynı zamanda zor çevre şartlarına uyum sağladığı için dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Annelik içgüdüsü yüksek, kolay doğum özelliği taşıyan fertilite oranı yüksek ve meralardan yararlanımı fazla olan Normande ırkı süt bileşenleri (Süt verimi 6345 lt/laktasyon, süt yağı %4,2, protein oranı %3,5) zengin süt kalitesi olan bir sığır cinsidir.

Bölgemizde yüksek fertilite oranları sunması ve süt bileşenleri oranlarının yüksek olması dolayısıyla kullanmaya başlanan Normande ırkı birliğimiz tarafından seçilen en iyi boğalar ile bölgemiz üreticilerinin hizmetine sunulmaktadır.

“Geleceğin için Üret Türkiye…”