Birliğimiz Saman Hasadına Devam Etmektedir

Birliğimiz, üyeleri ve aday üyelerimizin ihtiyacı olan buğday biçim sezonunda geriye kalan (sapın)saman olarak paketlemesi için mevcut tarım makinelerimizden balya yapımı, paketleme, yükleme, gerektiğinde işletmeye yerleştirme gibi iş konularımızla ekibimiz çalışmaya devam etmektedir.

Devlet üretme çiftliği olan Gökhöyük tarım işletmesinde üreticilerimizin almış olduğu dönüm hesabı saplardan bugün itibariyle birliğimiz balya makinesi 3 gün çalışacak olup günde 800 dönüm arazi karşılığı olarak 400 ton saman balya ve yüklenmesi yapılacaktır.

Geçmiş yıllarda hatırlanacağı üzere ülkemizde mevsimin kuraklık geçirdiği yıllarda yurt dışından saman ithal edilmiştir. Bu ve buna benzer durumlarda kalmamak için işletmelerimizin 2 yıllık saman ihtiyaçlarının karşılanması mantığıyla birliğin almış olduğu büyük balya makinesi ve ekipmanları tercih edilmektedir. Bunun sebebi yüksek teknoloji makine olması, hızlıca, yüksek performansta iş görülmesi, tırıma, balyalama ve yüklemenin aynı anda yapılması, zaman tasarrufu, ürün kaybını azaltması, kaliteli ve daha ekonomik olması gibi nedenlerdir.

Sonuç olarak Birlik Makine Parkı bölgemizin ihtiyaçlarının karşılayabilmesi için acilen tarım makine, araç, aletlerini ve teknik personel sayısını artırması gerekmektedir. Gerektiğinde büyük makine sayılarını artırmayla beraber diğer bölgelerden il ve ilçelerden gelen taleplere daha hızlı cevap verilebilmesi, tarımda teknolojiyi kooperatifleşerek yakalayabilmek, birleşerek iş gördürmek, her makine konusunda uzmanlaşmış teknik personelle çalışmaya ihtiyaç vardır.

Ülke tarımımızın en büyük sorunu olan üreticilerimizin finans ve iş gücü sorununu çözebilmek için hızlı bir şekilde tarım makine kooperatifleri kurulması gerekmektedir. Devlet desteklemelerinde bu konunun öncelik yapılması gerekmektedir, üreticinin buna ihtiyacı vardır.

Ancak bu şekilde dünyadaki üretim yapan ülkelerin çiftçileriyle tarımsal üretimde bizlerin de yarışabilir hale gelebileceğimize inanıyoruz.