Tokat'tan Kadın Çiftçilerin Amesia Ziyareti

Tokat’tan Emir Seyit Beldesi Kadın Çiftçilerin Amesia Ziyareti

Tokat Emir Seyit Belediyesi başkanı Turan KAPAN ve danışmanı Çağatay Alan Tokat Gaziosman Paşa Üniversitesi öğretim görevlisi ve beraberlerinde kadın çiftçilerle beraber Amesia’yı 22.06.2019 Cumartesi günü ziyaret geldiler.

Ziyaretin konusu Tokatta yaşadıkları beldede kadın üreticilerin bir araya gelerek kuracakları Kadın Kooperatifi aracılığıyla üretimlerini bir marka çatısı altında pazar bulmak, kadınları bir araya getirebilmek, mesleki eğitim verebilmek, üretimlerini çeşitlendirebilmek, üretim izinlerini almak, bölgelerini ilçelerini tanınır hale getirebilmek, amacıyla Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Merzifon şubesine ziyarete gelmişlerdir.

Birliğimiz ve Amesia çalışanlarımız tarafından karşılanan heyet aynı zamanda Amesia Arı Kadınlar Kooperatifi’nin başkanı Medine Hanımın katılımıyla kuruluşundan bu güne Amesia’larda ki gelişmeleri, tecrübeleri, yaşanan zorlukları, kadın kooperatifini kurmanın zorluklarını ve engellerin nasıl aşıldığı konularında kendilerine bilgiler verildi. Ayrıca Amesia bünyesinde üretim, paketleme, ambalajlama, muhasebeleştirme ve satış mağazaları yerinde yapılan çalışmaları görmeleri sağlandı.




Sonuç olarak ülkemizde acilen kırsal alanlarda kadın kooperatiflerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Burada sadece üretimin pazarlanması söz konusu değildir; kadınların eğitimi, yaşam kalitesini artırmak ve topluma kazandırmaktır; kendi mesleklerinden olan kadın çiftçilerle tanışmak, bilgi alışverişi yapmak ve doğal üretimi tüketiciye ulaştırmaktır. Yöreselliği zengin olan ülkemizde mutfak kültürünün unutulmasını önlemektir. Aynı zamanda kırsaldaki kadını, üreticiyi çalışma hayatına katmaktır.

Amesia Gıda ve Arı Kadınlar Kooperatifi bilgilerini, deneyimlerini ülkemizde başka bölgelerde kurulacak Kadın Kooperatifleriyle paylaşmaya, dayanışma içinde olmaya ve öncülük yapmaya her zaman hazır olacaktır.