Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Dağıtıma Başladı

Süt sığırcılığında yem giderlerinin işletmenin toplam giderleri içerisindeki payı %55-65, değişken masraflar içerisindeki payı da %75-85 arasında değişir. Rasyonun eksik ya da yetersiz olması, başta beklenen verimin alınamaması olmak üzere, birçok soruna yol açar. Aynı şekilde süt sığırlarının gereğinden fazla beslenmesi sadece üretim maliyetlerini artırmaz, başta yağlanma olmak üzere, birçok olumsuzluğa da kaynaklık eder. Bu nedenlerle süt sığırlarının hem yeterli hem de mümkün olduğunca düşük maliyetli rasyonlarla beslenmesine özen göstermek gerekir. Kısaca süt sığırlarından istenen verimi alabilmek için, ihtiyaç duydukları besin maddelerini ve enerjiyi yeterli düzeyde ve en düşük maliyetle sağlamak hedeflenmelidir.

Bir süt sığırı işletmesinin geleceğinin, buzağılar, dişi danalar ve düvelere bağlı olduğu bilinmelidir. Bu kitapçıkta dişi danalar ve düveler içinde rasyon örneklerine yer verilmiştir.

Süt sığırı yetiştiricilerinin bir bölümü erkek buzağılarını besiye aldıktan sonra pazarlayarak kazançlarını arttırabilirler. Şayet erkek buzağı ve danalarına bir bedel ödemediklerini varsayılırsa, besi maliyetinin tamamına yakınını yem giderleri oluşturur. Bu durumda besleme maliyetini geriletmek, doğrudan doğruya üreticinin kazancını artıracaktır. Bu amaca katkıda bulunabilmek için; farklı canlı ağırlık gruplarında, süt sığırcılığı işletmesinin kolayca ulaşılabileceği yem hammaddeleri ile, değişik seviyelerde günlük canlı ağırlık artışı sağlayacak örnek rasyonlar hazırlanmıştır.

Bu kitapta yer verilen rasyonlar hazırlanırken özellikle bölgemizdeki üreticilerin kolayca ulaşabilecekleri yem hammaddelerinin kullanılmasına özen gösterilmiştir. Broşür, üreticilerimizin kendi işletmeleri için en uygun rasyonları kolayca seçmelerine imkân sağlayacak şekilde düzenlenmeye çalışılmıştır. Başta üyelerimiz olmak üzere tüm üreticilerin bu kaynaktan etkin biçimde yararlanarak sürülerine ve gelirlerine olumlu katkılar sağlamaları ,bizlere görevimizin bir bölümünü yapmanın mutluluğunu yaşatacaktır.