Amasya DSYB Suni Tohumlama Çalışmaları

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak 2008 yılından beri 10 bin dozun üzerinde montbeliarde boğa sperması,2017 yılından beri 1000 doza yakın norveç kırmızısı boğa sperması, satın alınarak sahada beş yaşın üstündeki ve melez ineklerde suni tohumlama için kullanıma sunulmuştur.

2019 yılında da boğa kataloğumuza Fransız süt ırkı normande boğa spermasını katarak yönetmeliklerin izin verdiği ölçüde melezleme çalışmalarını yürütmeye devam edilmektedir.

Siyah Alaca dünyada yetiştiriciliği en fazla yapılan süt sığır ırkıdır. Yıllardır uygulanan ıslah çalışmaları sonucunda Siyah alaca sığırlarda süt verimi önemli düzeyde yükselmiştir. Ancak süt verimi yükselmesine karşın, akrabalık derecesi artmış, döl verim performansı düşmüş, yaşama gücü kötüleşmiş, doğum ve ilgili sağlık sorunları artmıştır. Bu sorunların aşılması için dünyanın çeşitli ülkelerinde melez azmanlığından yararlanmak amacıyla ikili ve üçlü rasyonel melezlemeler gerçekleştirilmiştir.






Süt sığırcılığında dünyada melezleme çalışmalarının yaygınlaşmasının nedenlerini sıralamak gerekirse

Melezlerden sağılan sütün yağ ve protein içeriklerinin arttırılmak istenmesi

Mevcutta kullanılan saf hayvanlarda üreme performansının kötüleşmesi

Yetiştiricilerin çok büyük kısmının siyah alaca ırkı ineklere göre daha küçük cüsseli hayvanlara sahip olmak istemesi

Melez buzağıların yaşama güçlerinin yüksek olması sebebi ile bakıcıların buzağılar ile ilgilenme süresinin kısaltılmak istenmesi olarak sayılabilir.

Melezlerin, siyah alaca ırkına göre, süt verimlerinin düşük olmasına karşın, süt yağ ve protein oranlarının yüksek, daha uzun ömürlü, daha düşük oranda ölü doğum, daha az hastalık ve buna bağlı sağlık giderlerinin daha az olması gibi üstünlükleri bulunmaktadır.

Diğer ülkelerde olduğu gibi bölgemizde de yetiştiriciler tarafından bakılan Siyah Alaca ve Simental inekler ile farklı sığır ırkları arasında melezleme çalışmaları birliğimiz tarafından sürdürülmektedir.