2019 Yılı Mart Ayı Birliğimizin Çiğ Süt Kalitesi

Birliğimize kayıtlı üye üreticilerimizin üretmiş oldukları çiğ sütler, köy merkezleri ve 5 ana merkezde bulunan yerleşik süt soğutma tanklarında toplanarak Mart ayı içerisinde günlük 78 ton çiğ süt miktarına ulaşmış bulunmaktadır.

Bünyemizde bulunan süt soğutma tanklarının 31 adeti şahıs işletmesinde; süt evi olarak hitap ettiğimiz 90 adeti köy merkezlerinde bulunmaktadır. Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy, Amasya Toklucak ve Göynücek ana merkezlerinde sütler soğutularak kalite kontrolleri yapıldıktan sonra pazarlanmaktadır.

Üretilen sütler yerel ve ulusal bazda süt sanayisine ulaşırken yine kendi markamız olan Amesia markamıza kendi sütlerimizden satış mağazalarımıza ihtiyaç duyulan süt ve süt ürünlerimiz için üretime süt gönderilmekte olup, ayrıca Tarım Bakanlığı Tarafından belirlenen kota dâhilinde Et ve Süt Kurumu’na (ESK) satışı yapılmaktadır.

2019 yılı Mart ayı üretmiş olduğumuz sütlerin kalitesi aşağıdaki gibidir:

Somatik hücre sayısı: 250.000

Mikrobiyolojik canlı hücre sayısı: 300.000

Günlük ph değeri: 6,80

Günlük sh değeri: 6,40

Yağ oranı: 3,83

Yağsız Kuru Madde Oranı: 8,70

Kuru madde: 12,53

Yoğunluk: 29,24

Protein değeri: 3,26

Aynı zamanda üretilen bütün sütler toplanan ana merkezlerde antibiyotik testi kontrolü yapıldıktan sonra satışına onay verilmektedir. Başarımız öncelikle üreticimizin almış olduğu eğitim süt soğutma tanklarının bölge dağılımı, günlük ve sürekli yapılan kalite kontrollerden, sabırlı ve disiplinli çalışmaktan geçmektedir.