Birliğimiz Mobil Tohumlama Uygulamasına Geçiyor

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak son yıllarda dünyada yaygın olarak kullanılan üye işletmelerinde sığırlarımıza suni tohumlama uygulanması sırasında gelişen teknolojiyi üyeleriyle buluşturuyor. Suni tohumlama uygulamasında mobil tohumlama sistemine geçmenin sebebi mevcut sığırlarımıza kullanacağımız seçilmiş boğa spermlerinin bir laptop marifetiyle boğa kataloğunda bulunan uygun boğayı seçmek üreticinin etçi veya sütçü tercihini yapabilmesini sağlamak; aynı zamanda işletme kayıtlarının anlık yapabilmesini sağlamaktır.

Mobil tohumlama sonucu birliğimiz saha personelleri araçlarında bulunan tablet, alet ve ekipmanlar yardımıyla fatura ve kayıtlarını da yerinde yapabilecek, mevcut işletme kontrolünü yaparken; sonrasında hayvanın bilgileri ve suni tohumlama kaydı işletme ortamında e-ıslah veri tabanına etkin ve hızlı bir şekilde kayıt edilebilecektir.

Ayrıca mevcut uygulama sırasında bulunan kırtasiye, zaman kaybı, evrak yükü ortadan kalkmış olacak, ekonomik kayıplara sebep olan hatalı tohumlamaların önüne geçilmiş olacaktır. Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri süt ortalaması bakımından son yıllarda doğru besleme, kayıt tutma, doğru barınaklar, uygun boğa seçimi ve mesleki bilgilerin artmasıyla beraber il genelinde laktasyondaki süt verilerimizi 305 günde 7 tona ulaştırmış bulunmaktadır. Bu önemli gelişmeler işletmelerimizin sürdürülebilirliğine güvenle bakmamızı sağlamaktadır.