Lalahan Araştırma Enstitüsü’nün Birlik Ziyareti

Tarım Bakanlığına bağlı Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Engin Ünay ve Üretim ve İşletme Müdürlüğü Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Veteriner Hekim Hasan Şenyüz, 28 Mart 2019 tarihinde Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti.

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan ve Birlik Müdürü Cem Çağdaş Arköse ile bir araya gelen Lalahan Uluslararası Hayvancılık Müdürlüğü ekibi ile önümüzdeki yıllarda ortak yapılacak projeler konusunda görüşmede bulunuldu.

Ülkemizde hayvan ıslahı konusunda tarım bakanlığına bağlı en önemli kuruluşlardan birisi olan Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi bilgi, deneyim ve teknik kadrosuyla birlikte sahaya; direkt üreticiye işletmelere fayda yaratır konularda, hayvan ıslahında, hayvanın beslenmesinde, kaba yemin seçimi denemelerinde, kaba yem ve yem analizlerinin yapımında; işletmelerimizdeki döl verimi sorunlarında, duruma göre embriyo transferi konularında, üye işletmelerimizin yerinde direkt üretici ile temas kurma, buzağı kayıplarının önlenmesi ve ayrıca birlik bünyesindeki veteriner hekim ve ziraat mühendisi kadrosunun eğitimlerinin de olacağı çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bölgemizde yaratmış olduğu birçok çalışmalar ve faydalı konular başarıyla devam etmekte, işletmelerimizin büyütülmesi girdi ve maliyetlerimizin azaltılması, üreticinin eğitilmesi, ürettiğini pazarlama, modern makine tarımı, işletmelerimizde yetiştirdiğimiz hayvanların verimlerini artırma konularında çalışmalarımız devam etmektedir.

Ancak ihtiyaç duyduğumuz teknik bilgiyi üniversitelerimiz ve Tarım Bakanlığımızdaki Enstitüler aracılığıyla uygulamalardaki son teknolojiyi üreticiyle buluşturmak, bilimsel konularda proje geliştirmek, Avrupa’daki çiftçilerle yarışabilir hale gelebilmek, ülke hayvancılığımızın dışarıya bağımlılığını ortadan kaldırmak, küçük aile işletmelerini modern hale getirmek, yetiştirici mesleğini bilinçli ve eğitimli yapılmasını sağlamak gerekmektedir.