Taşova Suni Tohumlama Projesi

Birliğimiz, bölgemizde suni tohumlama uygulamalarını artırararak hayvan ıslahına ve hayvan hastalıkları ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla yeni bir suni tohumlama projesini hayata geçirdi.

Birliğimiz, 01 Ocak–31 Aralık 2018 tarihleri arasında bir yıl süreyle uygulanmak üzere, Taşova bölgesindeki Alpaslan, Karsavul, Arpaderesi, Sepetli, Yayladibi, Destek, Karamuk, Boraboy, Mercimek, Çaydibi, Kırkharman, Gürsu, Yeşilyurt, Türkmentamı, Kozluca ve Kavaoğlu köylerinde, yetiştirilen ineklerin kültür ırkı etçi boğaların spermalarıyla gebe bırakılmasına destek verilerek, buzağıdan sağlanan gelirin artırılması ve daha nitelikli besi materyali elde edilmesi amacıyla, "Taşova'daki köylerde Suni Tohumlama Yoluyla Etçi Melez Buzağıların Elde Edilmesi" adlı bir projeyi kendi olanaklarıyla uygulamak için çalışmalara başladı.

Proje uygulama safhası öncesinde Birliğimiz tarafından düzenlenen toplantılarda, projenin amacı, süresi, uygulama alanı, proje kapsamına giren köylerde suni tohumlamanın indirimli yapılacağı, suni tohumlamanın faydaları, suni tohumlama yoluyla daha verimli hayvanlar elde edileceği ve suni tohumlama yaptıranların hayvancılık desteklemelerinden daha fazla faydalanacakları konuları üzerinde durularak üreticilere proje hakkında tanıtım ve bilgilendirme yapıldı. Taşova İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce görevlendirilen personel ise küpeleme, aşılama, vb. uygulamalar hakkında üreticilere bilgi verdi.

Daha önce 2016 yılında Merzifon bölgesinde uygulanan proje ile suni tohumlama sayısında bir önceki yıla göre %52 ve 2017 yılında Hamamözü bölgesinde uygulanan proje ile bir önceki yıla göre %42 oranında artış sağlanmıştır.

Proje bölgesinde yer alan köylerin merkeze uzaklığı ve yollarının mevsim koşullarından olumsuz olarak etkilenmesi, verilen suni tohumlama hizmetlerini zorlaştırmakta ve maliyetleri yükseltmektedir. Ancak, Birliğimiz hayvan ıslahının, süt ve besi hayvancılığında aynı gider ile daha yüksek verim elde edilmesi ile üreticilere sağladığı ekonomik fayda dolayısıyla, bu bölgedeki suni tohumlama faaliyetlerinin devam ettirilmesinin İlimiz hayvancılığının gelişmesine ve sürdürülebilirliğine katkı sağladığını değerlendirdiğinden, karşılaşılan zorluk ve yüksek maliyetleri Birlik olanaklarıyla karşılamaktadır.